فیلتر روغن چیست و چه زمان باید آن را تعویض کنیم؟
نویسنده : مدیریت
8/26/2022 5:17:31 PM
444 بازدید
فیلتر روغن خودرو برای تصفیه کردن روغن و جداسازی ذرات آلاینده و در نتیجه جلوگیری از آسیب به موتور خودرو بسیار حائز اهمیت هستند. در صورتی که از فیلتر روغن استاندارد و با کیفیت استفاده شود، به دلیل جلوگیری از ورود آلودگیها به موتور، عمر مفید موتور خودرو بیشتر خواهد شد.
فیلتر روغن موتور خودرو از چه اجزایی تشکیل شده است؟
فیلتر روغن خودرو یک قطعه استوانهای شکل است که از قطعات مختلفی تشکیل شده است.
1- درب محفظه فیلتر روغن: یک ساختار محکم و فلزی است که دارای 4 یا 8 عدد منفذ میباشد. روغن موتور از این منافذ عبور کرده و وارد فیلتر میشود.
2- سوپاپ ورودی فیلتر: سوپاپ ورودی فیلتر دومین قسمت از ساختار فیلتر روغن است. جنس آن از یک لاستیک نسبتاً منعطف است. نقش سوپاپ ورودی جلوگیری از خروج روغن موتور از فیلتر میباشد. در زمان استارت زدن خودرو، روغن موتور برای احتراق خودرو از این طریق تأمین خواهد شد.
3- محفظه درونی فیلتر: محفظه قرارگیری فیلتر اصلی است که به شکل استوانه است. جنس آن از فلز مقاوم است که در اثر دما و فشار زیاد آسیب نبیند. در این قسمت از فیلتر روغن موتور، فیلتر کاغذی را قرار میدهند تا از حرکت کردن و جابجایی آن جلوگیری شود.
4- فیلتر اصلی: فیلتر اصلی از جنس کاغذ سلولزی یا الیاف مصنوعی ساخته میشود. این فیلترها با رزین سفت و محکم شده و در اطراف استوانه داخلی فیلتر قرار میگیرد.
5- لوله اسپیرال مغزی فیلتر: همانطور که گفته شد، فیلتر اصلی حول محور مرکزی فیلتر یعنی لوله اسپیرال قرار میگیرد. این ساختار استوانهای و مارپیچی دارای منافذی است که با توجه به تعداد و اندازه منافذ درب محفظه فیلتر و همچنین متناسب با نیاز موتور به میزان روغن، اندازه و تعداد منافذ لوله اسپیرال نیز متغیر میباشد. روغن از طریق منافذ این لوله خارج میشود.
6- سوپاپ اطمینان فیلتر روغن: نقش این سوپاپ این است که فشار و میزان حجم روغن موتور را حتی در روزهای سرد و غلظت بالای موتور، تنظیم میکند. در نتیجه روغن رسانی به موتور به میزان کافی انجام میشود.
7- محافظ فیلتر روغن: روغن موتور تصفیه شده به لوله اسپیرال مغزی فیلتر وارد میشود، سپس محافظ فیلتر از وارد شدن روغن موتور تصفیه نشده و ترکیب آن با روغن موتور تصفیه شده جلوگیری میکند. این قسمت به درب اصلی ورودی متصل است. به محافظ فیلتر روغن، دیسک انتهایی نیز گفته میشود. این قسمت از فیلتر در دو بخش بالایی یا انتهایی فیلترها قرار دارد.
8- نگهدارنده: درب فیلتر از طریق گیره فلزی به نام نگهدارنده به دیسک انتهایی متصل میشود.
فیلتر روغن موتور در خودرو چه نقشی دارد؟
استفاده از فیلتر روغن موجب از بین بردن ناخالصیهای روغن موتور، دوده حاصل از احتراق و همچنین تکههای فلزی که از حرکت و سایش قطعات با یکدیگر و موتور خودرو جدا میشوند، خواهد شد. در این صورت این قطعات ریز نمیتوانند وارد موتور خودرو شوند و در نتیجه سلامت فیزیکی و عملکرد صحیح موتور، سیلندرها و همچنین پیستونهای خودرو را تضمین میکند. در واقع روغن موتور از طریق پمپ موتور خودرو به سمت فیلتر جریان مییابد و از فیلتر عبور میکند؛ اما ذرات ناخالصی در پشت منافذ فیلتر گرفتار میشوند. سپس روغن بدون ناخالصی و آلایندهها به موتور میرسند.
برای جلوگیری از عدم رسیدن روغن کافی به موتور و همچنین آسیب به موتور باید به موقع و در زمان درست فیلتر روغن را تعویض نمایید؛ زیرا در صورت عوض نشدن فیلتر روغن، فیلتر معیوب شده و منافذ آن بسته میشوند. این موضوع باعث خواهد شد مسیر عبوری روغن موتور مسدود شده و در روغن رسانی به موتور اختلال ایجاد شود.
جنس فیلترهای استاندارد سلولزی و یا الیاف مصنوعی است. در صورتی که از فیلترهای بی کیفیت و ارزان قیمت استفاده کنید، علاوه بر عبور ناخالصیها از فیلتر و همچنین رسیدن حجم نامناسب روغن از فیلتر به سمت موتور، به مرور زمان و با قرار گرفتن در معرض دمای بالا و فشار زیاد روغن موتور، خود فیلتر آسیب میبیند و گاهی دچار ترکیدن آن میشود. همین موضوع میتواند آسیبهای زیادی را برای موتور خودرو ایجاد کند.
اگر میزان کمی روغن از فیلتر عبور کند، برای جلوگیری از آسیب به موتور به خاطر عدم روغن کاری درست و مناسب موتور، سوپاپ باز میشود و روغن موتور فیلتر نشده را به سمت موتور و قطعات پیشرانه میفرستد.
با روغن کاری نامناسب موتور و آسیب به آن، صدمات بیشتری به خودروی شما وارد میکند و متحمل هزینه زیادی خواهید شد. برخی از قطعاتی که در اثر مصرف فیلتر روغن موتور بی کیفیت در معرض آسیب قرار میگیرند، کمپرس، موتور، شاتون و سوپاپ هستند. اگر کمپرس آسیب ببیند، مصرف بنزین افزایش مییابد، سوخت خودرو جوش میآورد، عملکرد موتور ضعیف میشود، سوپاپ و قطعات متحرک موتور مانند شاتون میشکنند و همین موضوعات به کار نکردن موتور خودرو میانجامند.
علائم و علت خراب شدن فیلتر روغن موتور
خراب شدن فیلتر روغن موتور عواقبی مانند باد کردن و در نهایت ترکیدن فیلتر را به دنبال دارد.
در بسیاری از موارد علت خرابی فیلتر روغن به دلیل مشکل در سوپاپ میباشد. در صورتی که سوپاپ تنظیم کننده پمپ روغن با سرعت نامناسبی باز شود و یا اصلاً باز نشود، فشار زیادی برای روغن رسانی ایجاد خواهد شد. سوپاپ تنظیم کننده، فشار محیط را در حدود 200 تا 500 کیلو پاسکال نگه میدارد.
چه زمانی فیلتر روغن موتور باد میکند و چه موقع میترکد؟
اگر این فشار بیش از حد به قطعات مختلف خودرو آسیب میرساند. اگر این فشار به حدود 1000 کیلو پاسکال برسد، باد کردن فیلتر را به دنبال خواهد داشت. در حالتی که فشار موجود به 2000 کیلو پاسکال رسیده باشد، فیلتر میترکد.
علت باد کردن فیلتر روغن و همچنین ترکیدن فیلتر آن تأخیر یا عدم عملکرد به موقع سوپاپ میباشد.
بهترین زمان تعویض فیلتر روغن موتور کدام است؟
تا اینجا با مطالبی مانند فیلتر روغن خودرو چیست؟ و همچنین وظیفه فیلتر روغن چیست؟ آشنا شدید، میخواهیم موضوع مهم دیگری مانند زمان تعویض فیلتر روغن را بررسی کنیم.
روغن موتور و فیلتر در سلامت فیزیکی و عملکرد صحیح قطعات خودرو نقش مهمی را ایفا میکنند. بر این اساس، تعویض روغن موتور و همچنین تعویض فیلتر روغن اهمیت زیادی دارند.
در ادامه به چند نکته مناسب که برای تعویض روغن موتور باید در نظر بگیرید، میپردازیم.
زمان تعویض فیلتر را با تغییر رنگ روغن میتوانید تشخیص دهید. در صورتی که رنگ روغن موتور تیره یا سیاه شد، باید نسبت به تعویض فیلتر آن اقدام نمایید. هر زمان که روغن موتور را تعویض میکنید، فیلتر روغن را نیز تعویض کنید.
همچنین یکی دیگر از علائم زمان مناسب برای تعویض فیلتر روغن این است که اگر بعد از مدتی از روغن موتور استفاده کردید و باز هم رنگ روغن موتور شفاف باقی ماند، نشان از مناسب نبودن فیلتر روغن است، پس باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
برخی دیگر از نشانههای زمان مناسب برای تعویض فیلتر روغن موتور شامل روشن شدن چراغ چک موتور، اختلال در عملکرد موتور، افزایش مصرف بنزین خودرو، مشکل در زمان استارت و همچنین بروز مشکل در احتراق در موتور میباشند. در صورت بروز این علائم حتماً روغن موتور خودرو را چک و در صورت نیاز به تعویض، این کار را انجام دهید.
میزان روغن موتور مناسب را برای خودروی خود استفاده کنید. مصرف حجم نامناسب روغن موتور، لایهای از کربن را روی قطعات خودرو تشکیل میدهد، میزان مصرف بنزین افزایش مییابد و همچنین با زیاد بودن میزان روغن موتور، آسیب دیدن به فیلتر و اختلال در عملکرد آن را به دنبال خواهد داشت که در نتیجه آلایندهها به موتور وارد میشوند.
به یاد داشته باشید که روغن موتورهای متفاوت با عملکردها و خواص مختلف را با یکدیگر ترکیب نکنید.